HANDIGE PRAKTISCHE TIPS VOOR JE REIS NAAR COLOMBIA

- het enige wat je hierna nog moet doen is genieten -

 

Door: the monkey club   26 februari 2019   MONKEY REIST

Foto: @anneymoney aan het chillen in de 'Hacienda Venecia Coffee Farm' in de koffiedriehoek van Colombia.

 

Ga je op reis naar Colombia? Wat een goede keuze, hier zul je absoluut geen spijt van krijgen! Veel reizigers hebben Colombia al in hun landen top 3 staan en wij snappen waarom! Reizen door Colombia is een unieke ervaring en tegenwoordig is dit land ook nog eens veilig om te reizen! We raden je zeker aan om Colombia van top tot teen te gaan ontdekken. Net als bij elke reis, is het ook handig om je voor te bereiden voor je vakantie naar Colombia. Geen stress, we hebben hieronder de belangrijkste voorbereidingstips voor jou op een rijtje gezet.

 

1. VACCINATIES

Vergeet niet dat je bepaalde reizigersvaccinaties nodig hebt voordat je naar Colombia komt. Breng op tijd een bezoek aan de dichtstbijzijnde GGD of ander vaccinatiebureau en laat je daar adviseren over wat jij nodig hebt.

 

2. VISUM

Je krijgt een toeristenvisum op het moment dat je het land binnenkomt. Je hoeft vooraf niets aan te vragen of te regelen. Zorg wel dat je een geldig paspoort bij je hebt. Ook is het handig om te noteren wat je eerste verblijfadres is voordat dat je aankomt. Je moet bij de douane namelijk precies aangeven waar jij na aankomst naartoe gaat.  

Voor de reizigers die blijven kleven in Colombia - je zult niet de eerste zijn ;) - het toeristenvisum is 90 dagen geldig. Je moet daarna het land even verlaten maar je kunt zelfs dezelfde dag alweer terugkomen om vervolgens nog eens 90 dagen in Colombia te blijven. In totaal kun je dus 180 dagen per kalenderjaar als toerist in het land verblijven. Je kunt deze dagen ook verspreiden over het jaar. Dus als je na 30 dagen het land uitgaat, houd je nog 1 periode van maximaal 60 dagen over, met daarnaast nogmaals 1 periode van maximaal 90 dagen. Het volgende kalenderjaar heb je weer 2x 90 dagen. 
LET OP: 90 dagen zijn niet precies 3 maanden! Deze fout kan voor problemen en vertraging zorgen als je ooit een ander verblijfsvisum in Colombia wilt krijgen.



3. VALUTA

Van euro's naar duizenden Colombiaanse Pesos! Hoewel de wisselkoers nogal kan schommelen is €1,- ongeveer $3.500,- Colombiaanse Pesos waard. Klik hier voor de actuele wisselkoers. Wij vinden het het makkelijkst om te pinnen bij aankomst. Zorg dat je dit direct op het vliegveld in Colombia doet, want je hebt natuurlijk al contant geld nodig zodra je van het vliegveld de taxi in stapt. Sommige mensen nemen graag euro’s of dollars mee om dit om te wisselen op plaats van bestemming. Je kunt geld inwisselen op het vliegveld of ergens in een stad. 
 

4. WERELDDEKKING VAN JE BANKPAS

Vergeet niet om de instellingen van je bankpas tijdelijk in te stellen voor gebruik in Zuid-Amerika (en eventuele andere continenten waar je naartoe gaat). Dit kun je meestal zelf en heel makkelijk doen. Doe dit online of via de app van je bank.


5. OPLADERS EN ANDERE STEKKERS?

In Colombia zijn de stopcontacten anders dan in Europa, dus de stekkers van jouw opladers passen hier niet. In Colombia zijn er type A of B stopcontacten. Je kunt bijvoorbeeld deze stekker bij de ANWB halen!
 

6. FÖHNS'S, STIJLTANGEN EN ELEKTRISCHE KRULBORSTELS

Ja dames, helaas maar waar... Laat deze maar thuis. Ze zullen alleen functioneren als extra gewicht in je koffer of backpack. Het Colombiaanse netwerk heeft een lager voltage, waardoor jouw Europese föhn, krultang of krulborstel hier totaal geen power heeft. Helaas pindakaas! Dan maar regelmatig fleurige bandeau’s in of je haar luchtig omhoog met de leukste scrunchies. Dat fleurt je outfit ook nog eens op!
SCHRIK NIET: de opladers van je telefoon of laptop werken wel gewoon, het opladen kan wellicht iets langer duren dan normaal. 


7. DEET 40%

Zorg dat je DEET 40% bij je hebt. We geven je deze tip niet alleen omdat muggenbulten geen pretje zijn, maar ook omdat er in bepaalde gebieden van Colombia malariamuggen zijn. Bespreek dit ontwerp als je vaccinatie-advies krijgt bij de GGD of een ander bureau. Ook al sla je de malaria-gebieden over, dan zijn er nog steeds verschillende lokaties in Colombia waar je écht DEET nodig hebt. Zo werden wij he-le-maal lekgeprikt in Palomino op het strand en in Nuquí. Als je toch naar de ANWB gaat voor je reisstekker, dan kun je hier gelijk terecht voor een goede DEET 40% spray!




Ooit van gehoord? Deze zijn onze ergste nachtmerrie. Ze komen op het strand vanaf het moment dat de zon begint onder te gaan. Deze vliegjes zijn zó klein dat je ze niet ziet als je er niet op let, maar de bultjes jeuken nog erger dan gewone muggenbulten. Neem je flesje DEET dus mee naar het strand en begin met smeren zodra de zon begint te zakken. Het is niet zo’n pretje om na een middagje zonnebaden in je leuke the monkey club bikini tientallen bultjes te ontdekken.


8. KLEDING ESSENTIALS

Neem allerlei soorten kleding mee, want je zult het bloedheet, gemiddeld warm maar ook echt fris krijgen tijdens je rondreis door Colombia. Houd ook rekening met een onverwachte regenbui. Lees dit monkey reist artikel voor uitgebreide tips over welke kleding je niet moet vergeten.


9. REGENSEIZOEN

De maanden met de minste neerslag in Colombia zijn december, januari en februari. Dit zijn tegelijk ook de zonnigste maanden van het jaar. De meeste regen valt daarentegen in de maanden april en mei, en oktober en november. Geloof me, dan kan het wekenlang regenen… Niet zo fijn dus, als je op dat moment aan het rondreizen bent door Colombia. In maart, juni, juli, augustus en september kun je af en toe een bui verwachten, maar dit is over het algemeen prima te doen!


DIT VIND JE MISSCHIEN OOK LEUK:

De 9 onmisbare items voor je reis door Colombia
Waarom Colombiaanse items hun prijs waard zijn
~ 7 redenen waarom Medellín een echte must-go is


 

© 2018 - 2023 the monkey club | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel